понеділок, 8 лютого 2021 р.

ВИСОКА ЗОРЯ МИХАЙЛА МАНДРИКА

 

В Народному домі відбувся урочистий вечір - вшанування з нагоди 90-річчя від дня народження МИХАЙЛА МАНДРИКА (3.02.1931-17.12.2010) - педагога- філолога, краєзнавця, просвітянина, громадського діяча, публіциста, Почесного громадянина міста Стрия і вірного сина України.

Його ім'я займає достойне місце серед славних імен Стрийщини.



Модератор заходу - завідувач відділом обслуговування Центральної бібліотеки ім.М.Шашкевича - Надія Черепанин.

Парох церкви Всіх Святих Українського Народу, громадський діяч, просвітянин, о. Іван Барабаш розпочав вечір з Божого благословення.

Про безцінну спадщину - 12 краєзнавчих та суспільно політичних книг, написаних М. Мандриком - розповів журналіст, письменник, краєзнавець, його друг і колега Роман Пастух.
Слова  вдячності про М.Мандрика, як автора "Історії катедрального собору у Стрию", сказав настоятель катедрального храму Успіння Пресвятої Богородиці о. Мирон Гринишин.
Враженнями про спільну роботу над створенням в стрийському коледжі ЛНАУ музею "Історія Січових Стрільців" та музею "Хліба" поділився кандидат економічних наук, колишній директор коледжу, міський голова 2002-2006рр.  Василь Дмитришин.

Голова спостережної ради КС "Вигода", перший директор Народного дому в незалежній Україні Петро Маковський поділився спогадами про спільну працю з Михайлом Мандриком.

Дружина М.Мандрика Дара Припин розповіла про цікаві сторінки його життя і творчості.

Про роки праці Михайла Мандрика на посаді директора Народного дому, відродження національних свят та традицій розповіла просвітянка, голова "Союзу українок" Стрийщини Ірина Цехоня.

Спогадами про батька поділилася дочка Ірина Пітулей.
Міський голова Олег Канівець наголосив на важливості творчого доробку літописця нашого краю і побажав любити Україну, як любив її Михайло Мандрик.

На заході прозвучали музичні номери у виконанні дуету"Два крила"(художній керівник М.Золотуха) і директора Народного дому О.Ілечка.



Немає коментарів:

Дописати коментар