понеділок, 4 березня 2024 р.

ПРЕЗЕНТАЦІЯ КНИГИ ТАЇСІЇ ГАЙДУКЕВИЧ "СТРИЙ МІЖ ДВОМА ВІЙНАМИ. ЖИТТЯ ПОВСЯКДЕННЕ"


«Міста як люди… Але у них є безперечна перевага над нами. Вони живуть набагато довше…». Стрий – місто на перехресті шляхів, з давньою героїчною, а місцями й трагічною історією, багате на видатних особистостей. Тут переплелися життєві шляхи і долі людей різних національностей та віросповідань. Книга «Стрий між двома війнами. Життя повсякденне» - про звичайне щоденне життя стриян, з усіма їх клопотами, проблемами і радощами, стало предметом дослідження авторки Таїсії Гайдукевич. …Це оповідь не лише про 20-30-ті рр. ХХ століття, але й згадки про далеке минуле, екскурси у минуле, оперті на історичні джерела та спогади стриян.
Переповнена читальна зала Центральна бібліотека ім. М. Шашкевича Стрийської МЦБС... Присутні поринули в історію рідного міста. Фактично за допомогою інсценівок та вбрання ведучих заходу : Надії Черепанин та Ірини Багрич, презентація проходила в стилі «ретро» того часу.

Звучали «Стрийський вальс» Лева Шанковського, Стрийське танго Богдана Веселовського у виконанні Лілії Гордієнко Мірчук та Оксани Берездецької. Атмосферу урочистості та святковості додало звучання скрипки Олександра Ілечко.
📖На свято були запрошені представники влади міста та району : начальниця Управління культури, молоді та спорту 🇺🇦 Стрийської міської ради Ірина Пукас, начальниця відділу культури Наталія Катерняк Трух, начальниця відділу культури та молоді Стрийська районна державна адміністрація Іванна Шимків, завідувачка сектору з питань культурної спадщини Стрийської РВА Ольга Боднар, колеги, партнери Університет Третього Віку м.Стрий, митці, письменники, члени літературно-мистецького об'єднання "Хвилі Стрия", краєзнавці, студенти Стрийське вище художнє професійне училище, користувачі різного віку, яким небайдужа історія рідного міста.
Виступаючі : отець Мирон Гринишин, Богдан Бойко, видавець Тарас Шеремета високо оцінили історичне дослідження авторки, відзначивши скрупульозність роботи, аналіз кожної історичної події, легкість та доступність в прочитанні, невтомну працьовитість краєзнавиці, побажали успіхів в її творчій роботі та нових книг.
Поява книги Таїсії Гайдукевич не просто культурна подія чи історичне відкриття. Це значно більше. Кожному хочеться гордитися своїми предками, своїм рідним мальовничим краєм, кожен хоче сказати: "А от у моєму місті було так!...».
Бажаючі мали можливість після заходу придбати видання авторки з автографом та зробити спільну пам’ятну світлину.














Немає коментарів:

Дописати коментар