четвер, 7 березня 2024 р.

ЛІТЕРАТУРНО - МУЗИЧНА КОМПОЗИЦІЯ "СЛАВА ШЕВЧЕНКА - СЛАВА УКРАЇНИ".

 

Сьогодні, під час війни, особливо відчувається Шевченківський дух, який словом свого легендарного «Кобзаря» впливає на кожного з нас. «Борітеся – поборете» - цей заклик Тараса Григоровича Шевченка актуальний як ніколи.
Кажуть, що історія циклічна, тобто вона повторюється. І тут, як не дивно, три великі Шевченкові ювілеї 100-ліття, 125-річчя, 200-ліття (1914, 1939, 2014) та 210-ий ювілей співпали з початками військових катаклізмів – це періоди між двома світовими війнами та сучасною російською війною проти українського народу. Так, через призму років, сьогодні трактували та розглядали творчість Великого Кобзаря на літературно-музичній композиції «Слава Шевченка – Слава України» в Центральній бібліотеці ім. М. Шашкевича Стрийської МЦБС.
І сьогодні твори Кобзаря знову оживали з уст учасників заходу. Ведучі Наталя Рибак, Галина Дубик, Надія Черепанин, зосередили увагу присутніх на тернистому життєвому шляху народного співця.
З початку повномасштабного вторгнення росії до України Шевченко набув ще більшої популярності. Його вірші читають українські воїни у вільні хвилини затишшя між боями. Слово Поета живе між нами, гнівне і ніжне, полум’яне звучало у відеоряді «Військові читають Шевченка» .
Шевченко присутній в національній пам’яті, а накопичене століттями прагнення бути вільними, думки Кобзаря настільки сконцентрувались в суспільстві і вилились на зовні, що зломити дух волі нікому не під силу і відеочитання поезії майданівця Сергія Нігояна «Борітеся – поборете…» - це засвідчують.
Незвичний формат, де перепліталися декламування віршів поета бібліотекарями Іриною Багрич, Уляною Ланкевич, Лідією Бур, вірш-присвята Кобзарю письменниці Лесі Павлів та пісні на його слова у виконанні бібліотечного соловейка Оксани Берездецької, дав змогу всім присутнім емоційно, щиро засвідчити велику повагу, шану Великому Тарасу, його поетичному слову, художньому генію, його непохитному Заповіту.
Читаючи у сучасних реаліях Кобзаря ми розуміємо, що багато його творів було Пророчими. Твори Шевченка були, є і будуть - символом єдності українських земель – наголосила головний спеціаліст відділу культури Марія Бардин.
Шевченківський березень розпочався в бібліотеках Стрийської МЦБС численними літературними заходами. Дух свободи, людської гідності – найвеличніших вселюдських понять – через віки випробовувань, пережитих Кобзарем приходять до українців і додають нам впевненості у власному самоствердженні та ПЕРЕМОЗІ – прозвучало у виступі директора МЦБС Галини Цуцуп.








Немає коментарів:

Дописати коментар